Havale Belirtileri Neler?

Havale belirtileri neler? Bebeklerde ve çocuklarda ne yazık ki yüksek ateşe bağlı havale nöbetleri görülebiliyor. Havale nöbetleri çoğu ebeveynin korkulu rüyası. Havale durumu müdahale edilmezse ciddi sağlık sorunları yaratabiliyor ve ömür boyu etkisi sürecek hasar bırakabiliyor. Bu yüzden havale ihtimalini ciddiye almak ve havale belirtileri ortaya çıktığında süratle hekime danışmak gerekiyor. Havale hakkında doğru bilgiye sahip olup yerinde müdahale etmek son derece önemli. Peki çocuklarda sık görünen havale belirtileri neler?

Havale Nedir, Neden Çocuklarda Daha Sık Görülür?

Havale belirtileri neler? Tıp dilindeki adı konvülsiyon olan havale yüksek ateşe bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi ateşsiz bir biçimde de ortaya çıkabilen nöbetlere verilen bir isim. Epilepsi, beyni etkiyen kafa travmaları ve çeşitli hastalıklar havale nöbetlerine neden olabiliyor. Havaleye neden olan ani ateş yükselmeleri farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkabiliyor. Havale nöbetleri en çok çocuklarda görülüyor. Bunun nedeniyse çocuklarda bağışıklık, beyin ve sinir sisteminin tam gelişmemiş olması. Çocukların ve bebeklerin beyinleri daha küçük olduğu için ısıdan daha hızlı etkilenir. Özellikle 6 ay ve 3 yaş arasında havale görülme oranı diğer yaş gruplarına göre daha yüksek.

havale belirtileri

Havale Nedenleri

Havale belirtileri neler sorusunun cevaplarına daha yakından bakmadan önce havale nedenlerini sıralayalım:

  • Kalıtım önemli bir faktör. Yüksek ateşin görülme oranı diğer aile üyelerinin hikayesinde yüksek ateş varsa daha fazla.
  • Ani ateş yükselmesine enfeksiyonlar neden olabilir. Özellikle virüslerin neden olduğu viral enfeksiyonlar yaygın havale nedenlerinden biri.
  • Beyini etkiyen kafa travmaları havaleleri tetikleyebiliyor.
  • Epilepsi hastalığı havalelere sebep olabiliyor.
  • Havale nöbetleri nadir olarak bir hastalığın belirtisi olarak da görülebiliyor.

Şimdi havale belirtileri neler sorusunu yanıtlayalım.

Havale Belirtileri

Havale belirtileri neler? Havaleler genellikle ani ateş yükselmesiyle başlar. Ateşin çocuklarda 37,5 dereceyi geçmemesi gerekir. Yükselen ateşle çocuk bilincini kaybedebilir. Ateşe bağlı kasılmalar ve titremeler başlar.  Gözler kayabilir ve bilinç kapanabilir. Ateşi yükselen veyahut ateşe yol açabilecek bir hastalık geçiren bebeklerin ve çocukların yakından takip edilmesi, ateşinin ölçülmesi, yüksek ateş ve diğer belirtiler baş gösterdiğinde hızla müdahale edilmesi büyük önem taşıyor. Unutmayın yüksek ateş çocuğunuzun bedeni için çok zararlı olabilir ve diğer havale belirtileri ile beraber gözlemlendiğinde büyük bir sağlık riskine işaret ediyor olabilir.   

Havale Esnasında Yapılması Gerekenler

Havale belirtileri neler ve havale ortaya çıktığında ne yapılması gerekiyor? Havale belirtileri gerçekten korkutucu ve paniğe sürükleyici olabilir. Ama anne ve babanın havale esnasında yapması gereken en önemli şey soğukkanlılıklarını korumak. Panik yapmadan havale nöbetinin süresini tespit etmeli ve 10 dakikadan uzun sürüyorsa bir sağlık kuruluşuna gitmeli ya da ambulans çağırmalısınız. 10 dakikadan daha uzun süren ateşli havaleler ne yazık ki çocuğun beyninde kalıcı hasarlara neden olabiliyor.

Yüksek ateşe bağlı havale nöbetinde ateşi düşürmek için,

  • Çocuğun üzerindeki örtüleri alın.
  • Çocuğun kıyafetlerini çıkarın. Örtüler ve kıyafetler çocuğun vücut ısısını arttırıyor olabilir.
  • Doktorunun tavsiye ettiği ateş düşürücü ilaçtan verin. Ateş düşürücüler tıbbi müdahale gerçekleşene kadar ateşi dengede tutmaya yarar.
  • Islak havluya sararak vücut ısısını düşürmeye ve böylece ateşini de düşürmeye çalışın.
  • Ateşi düşürmek için hastayı oda sıcaklığında suyla duşa sokun.

Epilepsiye bağlı havale nöbeti esnasında müdahale etmek için,  

  • Çocuğu yan şekilde etrafı boş güvenli bir sert zemine yatırın. Bu şekilde sert bir zemine yan şekilde yatırılması kusma durumunda çocuğun boğulmasını engeller.
  • Ağzına hiçbir şekilde bir şey vermeyin. Çocuğun dilinin soluk borusunu kapatmadığına emin olun, dişlerinin arasına tahta kaşık gibi bir obje koyarak dilini ısırmasını engelleyin.  Kıyafetlerini gevşetin.
  • Epilepsi nöbetinde insanlar istemsiz biçimde hareket edebilir. Hastanın hareketlerini engellemeyin. Konuşarak sakinleştirmeye çalışın.