Gebelikte Detaylı Ultrason Nedir? Neden Önemlidir?

Bebek bekleyen her çift, çocuklarının sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesini ister. Bu heyecanlı bekleyiş içerisinde ise akıllarda yalnızca tek bir soru vardır. “Bebeğimin sağlığı nasıl?”

Bebeklerin daha anne karnındayken sağlık sorunlarının tespit edilmesini mümkün kılan detaylı ultrason yöntemiyle aklınıza takılan her bir detaya artık son verebilirsiniz. Bebeğin sağlığıyla ilgili tüm detayların kontrol edildiği detaylı ultrason, bebekte herhangi bir gelişim geriliği olup olmadığını artık anne karnındayken belirleyebilmeyi mümkün kılıyor.  Peki pek çok anne adayının merak ettiği detaylı ultrason nedir?

Detaylı Ultrason Nedir?

Ayrıntılı ultrason olarak da bilinen detaylı ultrason; klasik ultrason yöntemlerine oranla gebeliğin belirli dönemlerinde çok daha net görüntü elde etmek için uygulanan bir görüntüleme tekniğidir. Bu görüntüleme tekniği ile bebeğin yüzü, elleri ve ayakları 4 boyutlu şekilde görüntüye yansıtılabilir. Görüntüleme sırasında bebeğin duruşu ve pozisyonun uygun olması halinde yüzü de net bir şekilde görülebilmektedir.

Gebelikte Detaylı Ultrason Nedir? Neden Önemlidir?

Detaylı Ultrason Ne Zaman Yapılır?

Detaylı ultrasonografi, gebeliğin 17 – 23. haftalarında yapılır. İşlem yaklaşık 30 dakikada tamamlanmaktadır.  Anatomik bozukluklar başta olmak üzere doğumsal anomaliler, dolaşım bozuklukları ve büyüme geriliği gibi birçok sorunun tespit edilebilmesini sağlayan detaylı ultrason uygun haftalardaki her anne adayına güvenle uygulanabilir.

Detaylı Ultrason Taramasının Amacı Nedir?

Detaylı ultrason taramasının amacı bebekte olabilecek birçok doğumsal anomalilerin tespit edilerek, bebeğin sağlıklı olduğunu göstermektir.

Detaylı Ultrason ile Her Anomali Saptanabilir Mi?

Detaylı bir şekilde yapılan bu görüntüleme tekniği ile rahimin genel yapısı, plasenta ve bebek ayrıntılı bir şekilde incelenmektedir. Yapılan detaylı ultrasonografi ile bebeğin merkezi sinir sisteminde, göğüs boşluğunda, iskelet sisteminde, böbrek ve idrar yollarında anormallik olup olmadığı tespit edilmektedir. Yapılan araştırmalar bebekteki anormalliklerin yüzde 70 – 80 oranında saptanabildiğini göstermektedir.

Detaylı Ultrason ile Hangi Durumlar Saptanmaktadır?

Detaylı ultrasonografi ile bebeğin kafadan başlayarak el ve ayaklara kadar tüm organlarının varlığının tespiti, organların yapısal durumu, rahim yapısı, bebeğin su miktarı ve görünümünün normal olup olmadığı değerlendirilebilir.

  • Beyinde su toplanması,
  • Açık omurga,
  • Diyagram fıtığı,
  • Onikiparmak bağırsak darlığı,
  • Bebeğin duruş şekli ve omurga duruşu,
  • Kalp atışının durması ve biyofizik profilinin saptanması gibi tüm ayrıntılar, detaylı ultrasonografi ile tespit edilebilmektedir.

Detaylı Ultrason Nasıl Yapılır?

Detaylı ultrason uygulaması karından yapılır. Ultrasona başlanırken görüntülemenin yapılacağı bölgeye ultrason jeli sürülerek, cihazın başlığı karında gezdirilerek monitöre aktarılır. İşlem öncesinde herhangi bir ön hazırlık gerektirmez.

Detaylı Ultrason Gerekli Midir?

Down sendromu ve Spina Bfida gibi hastalıkların erken gebelik haftalarında tespit edilmesi, ileride karşılaşılabilecek daha ciddi sorunlara karşı hazırlıklı olunması açısından oldukça önemlidir.

Detaylı Ultrason Aç Karnına Mı Yapılır?

Detaylı ultrason çekiminden önce anne adaylarının aç olmasına gerek yoktur. Sonuçlar ultrason çekiminin yapıldığı sağlık kuruluşuna göre değişkenlik gösterir.