Tendonlar hareket sistemimizin köprüleridir. Kasları kemiğe bağlayan bu özel doku sayesinde özgürce hareket ederiz. Bu dokuların sahip oldukları esneme kabiliyeti ile kaslara yapılan aşırı yüklenmelere rağmen dayanıklılıklarını korurlar. Ancak bazen bu sağlam dokular taşıyamayacağı kadar yüke maruz kalabilir, yırtılabilir ve hatta kopmalar meydana gelebilmektedir. Spor yaparken ya da günlük hayatta yaptığımız yanlış hareketler neticesinde bu hasarlarla karşı karşıya kalabilmekteyiz. Tendon hasarlarında yaşanan şiddetli ağrı, hareket kısıtlılığı ise yaşamı ciddi derecede etkileyebilmektedir. Özellikle sporcular için meydana gelen bu hasarlar kişinin spor yaşamını tamamen etkileyebilmekte ya da sonlandırabilmektedir
Tendonlar, iyileşmeyi hızlandıracak kan damarları yönünden ve iyileşme için gerekli olan kollajeni üretecek hücreler bakımından fakir oldukları için bu dokularda meydana gelen hasarların iyileşme süreci oldukça uzun zaman alabilmektedir. Ayrıca bu dokularda sağlıklı iyileşme elde edilemediği takdirde, benzer bir ters hareket sonucu rahatsızlığın yeniden nüks etmesi de oldukça sık rastlanan bir durumdur.
Tendonların İyileşme Süreci
Tendonlar yukarıda da belirtildiği gibi iyileşme süreçleri zor olan dokulardır. İyileşme süreci hasara bağlı olarak bazen aylar hatta yıllar sürebilmektedir.
Tendonların yapısını aslında köprüleri taşıyan güçlü halatlara benzetebilirsiniz. Halatlar bildiğiniz gibi incecik iplerin bir araya gelmesiyle güçlenen ve aşırı yüklere maruz kalsalar bile taşıyıcı rollerini devam ettiren yapılardır. Ancak iplere hasar verir koparırsanız halatın gücü de azalır.
Tendonlar da fibril adı verilen liflerin bir araya gelmesiyle halat gibi güçlü bir yapı oluştururlar. Ancak bu lifler koptuğunda, yırtılmalar olduğunda yeniden birbirine paralel şekilde uzanan lifler oluşturulması oldukça uzun zaman alır. Bazen de hasarın olduğu bölgede sert, esneme özelliği olmayan yumak gibi bir bağ dokusu oluşur ve bu da tendonun esnemesine engel olur ve hareketini kısıtlar.
Tendon Rahatsızlıklarında Tedavi Yaklaşımı
Tendon hasarı sonrasında genel yaklaşım hastanın yaşadığı şiddetli ağrıyı, enflamasyonu (yangı, ödem, vs) azaltmak yönündedir. Bunun içinde öncelikli olarak öneriler hastanın istirahat etmesi, hasarlı bölgeye buz uygulaması, ağrı kesici kullanımı ve NSAI adı verilen enflamasyonu gideren ilaçların kullanımı yönünde olmaktadır. Ayrıca her alanda olduğu gibi tendon rahatsızlıklarının tedavisinde de gıda takviyeleri kullanılmaktadır. Bu alanda kullanılan ürünlerin tendondaki liflerin sağlıklı iyileşmesini destekleyecek özel etkileri olduğu bilinmektedir.
Tüm bunlara ilave olarak fizik tedavi uygulamaları, egzersizler, iyileşmeyi hızlandırıcı bazı enjeksiyonlar da tedavinin en önemli parçalarıdır.
Tendon Hasarlarının Tedavisinde Takviye Edici Gıdaların Yeri
Tendon iyileşme sürecinin uzun süreli olması ve bazen istenilen kalitede iyileşme elde edilememesinin temel nedenlerinden birisi, iyileşmeyi sağlayacak tendon hücrelerinin miktarının yetersizliğidir. Sonuç olarak tendonda hasarlı liflerin yerini doldurmak için üretilecek sağlıklı kollajen miktarı için zaman gerekir. Bazen de bu kollajen üretimi karmaşık ve sert bir yumak şeklinde gelişerek hareket kısıtlılığına neden olabilecek sonuçlar doğurabilmektedir.
Kullanımda tendon iyileşmesini desteklediği belirtilen şuan bilimsel olarak etkisini kanıtlamış tek takviye edici içerik var. Patenti olan bu içerik bilimsel yayınlarda Mucopolygen® complex olarak yer almaktadır. Bu özel içerik hasarlı tendonda iyileşmeyi sağlayacak hücrelerin yoğunluğunu artırarak hasarlı fibrillerin sağlıklı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olmaktadır. Özellikle Fizik Tedavi uygulamaları ile eş zamanlı kullanıldığında hastanın yaşadığı ağrı şikayetlerinin azaltılmasında ve hareket özgürlüğünün geri kazanılmasında anlamlı etkileri olduğu bilimsel olarak da kanıtlanmıştır.
Ülkemizde de bulunan bu içerik tendon rahatsızlığı yaşayan kişiler için güçlü bir seçenek olarak değerlendirilebilir.