Halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, iştahta azalma, kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma, nefeste amonyak hissi ya da kokusu, ağızda yanma, uyku bozuklukları, şuur kaybı, uzun süren hıçkırık, anemi, kaslarda zayıflık… Tüm bu semptomlar yüksek üre belirtisi olabilir. Yüksek üre ise böbrek sorunlarının habercisi olabilir… Ya da eslenme alışkanlığınız sebebi ile yeterli protein alamıyor olabilirsiniz; bu durumda ise ortaya üre düşüklüğü ortaya çıkar. Peki üre nedir? Gelin hep beraber bakalım…
Üre Nedir?
Her insanın vücudunun temel işlevlerini yerine getirebilmesi için ihtiyaç duyduğu gıda ve yapıtaşı proteindir. Protein her gün vücudun onarılması ve vücut aktiviteleri için kullanılır. Fazla protein, işlenemeyen proteinler ise dışkı ve idrar yolu ile vücudun dışına atılır. Proteinin vücuttan atılmak üzere idrara gönderilmek için dönüştürüldüğü haline üre denir.
Kanda Görülen Üre Ne Demek?
Proteinler kan yoluyla taşınır, fazla protein de böbreklere kan yolu ile iletilir. Bu sebeple kanda görülen üre nedir sorusunun cevabı böbreklere atılmak üzere gönderilen ve kullanılamadığı için üreye dönüştürülmüş proteinlerdir olarak yanıtlanabilir. Ancak böbreğe oluşan üreler burada işlenerek idrara gönderilemezse kana tekrar döner ve kanı zehirlemeye başlar.
Kandaki Üre Değeri Ne Olmalıdır?
Bir insan her gün ortalama 35-100 gram dışarıdan protein alır. Vücudun kendi ürettiği protein değeri ise 100-200 gram arasında değişim göstermektedir. Üre nedir sorusunun en kısa cevabı proteinlerin sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık maddelerdir. Bu sebeple vücuda alınan fazla protein ya da düşük protein ile ilişkilidir. Kanda normal şartlarda görülmesi gereken üre miktarı 100 mililitrede 10-40 mg’dır. Bu rakamların altında kaldığı zaman üre düşüklüğü üzerinde olduğu zaman üre yüksekliği söz konusudur.
Düşük Üre Nedir ve Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Düşük üre nedir sorusunun cevabı çoğunlukla yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu ortaya çıkan, vücudun ihtiyaç duyduğu proteini alamaması anlamına gelen, 100 mililitre kanda 10 miligram veya altında bir oranda üre çıkması olarak cevaplanabilir. Üre düşüklüğü aşırı su tüketimi, antibiyotik kullanımı veya karaciğer problemlerine bağlı ilaç kullanımı ile de ortaya çıkabilir. Düşük üre nedir sorusunun cevabı verilirken semptomları arasında sık tuvalete çıkmak ve idrarın köpüklü olduğunun gözlemlenmesi sayılabilir.
Üre düşüklüğü tedavisinde önce üre düşüklüğünün sebepleri ortaya konmalıdır ve ona göre bir tedavi uygulanmalıdır. Protein ağırlıklı uygun bir diyet tedavisi, aşırı su kullanımı söz konusu ise su kullanımını düşürmek gibi tedaviler uygulanabilir. Eğer düşük ürenin sebebi başka bir hastalığa bağlı ise bu durumda o hastalığın incelenmesi gerekmektedir.

Yüksek Üre Nedir ve Tedavisi Nasıl Gerçekleşir?
Kan testi sonucunda; 100 mililitre kan için 50 miligram veya daha fazla üre oranı çıkması durumu yüksek üre nedir sorusunun birincil cevabıdır. Bu duruma sebep olan şey genellikle böbreklerin yeterli çalışamıyor oluşudur. Böbreklerin yeterli ve verimli çalışamaması ürelerin yeniden kana gönderilmesine neden olur ve kandaki üre seviyesini artırır. Üre yüksekliğinin bir başka sebebi ise kalp veya dolaşım sistemi sorunlarıdır. Hormonal bozukluklar, sindirim sistemindeki sorunlar, düzensiz ve yetersiz beslenme, dehidrasyon, ateşli hastalıklar, enfeksiyon, uzun süreli açlık ve egzersiz sonucu gerçekleşen kas yıkımı da yüksek ürenin sebepleri arasındadır. Yüksek üre nedir sorusuna semptomlar ile cevap verilecek olursa; halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, iştahta azalma, kilo kaybı, mide bulantısı ve kusma, nefeste amonyak hissi ya da kokusu, ağızda yanma, uyku bozuklukları, şuur kaybı, uzun süren hıçkırık, anemi, kaslarda zayıflık şeklinde sıralanabilir. Üre yüksekliği başka bir hastalığa bağlı ise o hastalığın tedavi edilmesi gerekir. Eğer başka bir hastalık söz konusu değilse, o halde protein oranı düşük bir diyet programı ve bol su tüketimi ile sorun ortadan kalkabilir.