Qi gong (Chi Gong) Egzersizleri Nedir?

Qigong, qi gong, chi kung veya chi gung olarak farklı isimlerde duymuş olabileceğiniz bu egzersiz kadim bir Çin pratiğidir. Qigong, Qi ve Gong kelimelerinin birleşiminden oluşmuştur. Qi yaşam enerjisi veya evrensel enerji anlamına gelmektedir. Gong ise her gün çalışma anlamını taşımaktadır. Yani Qigong, Qi (chi) ile her gün çalışma anlamına gelir.

Yüzyıllardır kullanılan bu sistem birbiriyle koordineli çalışan vücut pozisyonları, özel hareket setleri, nefes ve meditasyon tekniklerinden oluşur ve sağlık, ruhsal gelişim ve kimi zaman da savaş sanatları eğitiminde kullanılır. Çin tıbbı, felsefesi ve savaş sanatları kökeniyle birlikte düşünürsek, bu pratik öncelikle Çin ve genel olarak tüm Asya ülkeleri genelinde “chi” yani yaşam enerjisini iyileştirmek ve dengelemek için kullanılır.

Aslında epey derin bir konu ve bu konudaki en eski yazılı kaynaklar 3300 yıl öncesine kadar dayanıyor. Kökeni ile ilgili en ilginç tezlerden biri de ilk defa Çin’in kuzeyindeki Türk kabilelerinde görüldüğü ile ilgilidir. Bu konuda henüz ispatlanmış bir bilimsel kaynak bulunamadığı için kesin olarak bilinmiyor.

Qi gong (Chi Gong) Egzersizleri Nedir?

Qi Gong Yapmanın Faydaları

Derin ve ritmik alınan nefes, yavaş ve akışkan vücut hareketleri ile sakin, dingin bir zihnin bir araya gelmesiyle yapılan QiGong pratiği genellikle egzersiz, rahatlama, bağışıklık sistemi güçlendirme, genel sağlık iyileştirme ve hastalık önleme ve bazı koşullarda özel hareket setlerinin de eklenmesiyle savaş sanatları eğitimi için kullanmaktadır.

Batı tıp dünyası hala işin daha çok başında olup bu pratiği yapan insanlar üzerinde araştırmalarını sürdürmektedir. Çok pozitif bulgular elde edilmekle beraber, hala çalışmalar sürmektedir. Birçok zihinsel ve bedensel konuda fayda sağladığı iddia edilen bu egzersizlerin en çok kullanıldığı sağlık alanları aşağıdaki gibidir.

  • Sindirim sistemi rahatsızlıkları
  • Bronşit, astım ve alerjik rahatsızlıklar
  • Gribal enfeksiyonlar
  • Hormonal dengesizlik
  • Yüksek ve düşük tansiyon
  • Kalp, karaciğer ve böbrek yetmezliği
  • Multiple skleroz
  • Anksiyete ve stres
  • Obezite ve kilo problemleri

Bunlara ek olarak

  • Zihinsel bütünlük, dinginlik ve farkındalık
  • Anda ve akışta kalma (mindfulness)
  • Doğru, kaliteli ve doğal nefes alma
  • Uyku kalitesi düzenleme
  • Stres yönetimi gibi konularda da ciddi fayda sağlamaktadır.

Nasıl Qi Gong Yapılır?

QiGong egzersizleri nefes teknikleri, meditasyon ve yavaş esneme hareketlerinden oluştuğu için çok yorucu ve terleten egzersizler değildir. Rahat, bol ve özellikle pamuklu gibi nefes alabilen kumaşlardan yapılmış herhangi bir şey giyilmesi önerilir. Çıplak ayakla, çorapla ya da tabanı çok ince bir ayakkabı ile yapılabilir. Maksimum denge için ayağın yeri kavraması veya en azından iyice hissetmesi şarttır. Hareket etmesine engel bir sağlık sorunu olmayan herkes yapabilir.

QiGong genel bir kategori adı olduğundan ve altında yüzlerce farklı biçim bulunduğundan kendinize uygun bulduğunuz herhangi bir akışı yapabilirsiniz. Bir sağlık problemini çözmek amaçlı veya dövüş sanatları eğitimi için özel olarak kullanacaksanız bir hoca ile birebir çalışmanızı öneririz. Ancak genel beden, zihin ve ruh sağlığı için yapacaksanız internette basit bir arama ile binlerce açıklamalı videoya ulaşabilirsiniz. Hareketler de çok yavaş olduğundan çince ya da ingilizce bilmeseniz de takip etmeniz son derece kolaydır. Sadece her gün 10 dk bile olsa mutlaka aksatmadan yapmaya gayret etmenizi öneririz çünkü konu chi ile ilgili çalışmalar olunca düzen ve süreklilik performans açısından büyük önem taşımaktadır.

Qi Gong Yapan Ünlüler

Ülkemizde Tai Chi, qigongdan daha yaygın olarak bilinmektedir. Tai Chi de bir QiGong tipidir ve qigong’un yüzlerce değişik tipi bulunmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde birçok insan bu pratiği her gün yapmaktadır. Lou Reed’den Iggy Pop’a Giselle Bundchen’den Mel Gibson’a kadar performansına hayran kaldığımız çok insanın hayatının önemli bir parçası. Bruce Lee, Jet Li ve Jackie Chan’in de QiGong’un temel prensipleri konusunda çok bilgili olduğu yazılıp çizilmiştir. Son olarak Keanu Reeves’i de unutmayalım.

Ülkemizde de Sertab Erener ve Demir Demirkan’ın bir dönem düzenli olarak bu pratiği yaptıklarını biliyoruz. Siz de öğrenmek isterseniz internetten kendiniz de araştırabilirsiniz, bunun eğitimini veren akademilerle de çalışabilirsiniz. Cem Şen ve Zendo akademi en çok karşımıza çıkan isimlerden ikisi…

Batı dünyasında Nixon’ın 1070’lerin başında Çin’i ziyareti ile popüler olmaya başlayan bu pratiğin geleceğin yogası olacağı konuşulmakta, karar sizin…