Gecenizi Bölen Isırık: Tahtakurusu Isırığı

Tahtakurusu ısırığı ciltteki kaşınma ile anlaşılır. Isırılan bölge kuvvetli kaşınmadan dolayı şişer ve kızarır. Bazı ısırmaların neticesinde ağrı da söz konusu olabilir. Tahtakurusu ısırığı ile diğer böcek ısırıklarını kimi zaman ayırt etmek güçtür. Bazı sivrisinek ısırıkları da benzer semptomlar gösterebilir. Tahtakurusu ısırığı sonucunda cildinizde yaptığınız gözlem ile diğer böcek ısırmalarından ayırt edebilirsiniz. Kaşınma, kızarıklık ve bunlara bağlı ağrı durumu, ısırılan bölgede oluşabilecek küçük su toplamaları ve küçük kanlı doku izleri… Bu durumlar ile karşılaşırsanız yüksek ihtimal tahtakurusu ısırığı ile karşı karşıyasınız demektir.

Tahtakurusu Nedir?

Tahtakurusu ahşap evlerde, dolaplarda, yataklarda, evin duvar ya da tavanlarında bulunabilen, çabuk çoğalan küçük kahverengi görünümlü parazit bir böcektir. Özellikle kanla beslenen bu parazit böcek insanları genelde gece uyguda ısırmaktadır. Deri yüzeyini ağızlarındaki kıskaçlarla delen tahtakurusu yaklaşık beş ya da on dakika içerisinde ulaştığı bölgedeki kanla beslenir. Tahtakurusu ısırığı pire ve diğer böceklerin ısırığından kimi zaman ayırt etmek güçtür. Kaşınmaya yol açan bu ısırık neticesinde ciltte şişme ve kızarıklar görülebilir.

tahtakurusu ısırığı

Tahtakurusu Isırığı ile Ortaya Çıkan Sorunlarda Ne Yapılmalı?

Öncelikle alerjik bir durumunuz varsa çok geçmeden doktorunuza başvurun. Isırık neticesinde alerjisi ve bağışıklık sistemi düşük olan kişilerde daha ağır sonuçlar olabilir. Eğer alerjik bir durumunuz var olup tahtakurusu ısırığı ile karşı karşıya kaldıysanız; yorgunluk, nefes darlığı, ciltte döküntü, ateş gibi sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Eğer bu belirtilerden biri ya da birkaçına rastlarsanız vakit kaybetmeden hastanelerin acil servislerine başvurunuz.

Tahtakurusu Isırığına Ne İyi Gelir?

Tahtakurusu ısırığı neticesinde tıbbi bir tedavi gerekecek olursa genelde antibiyotik, ısırık bölgesine uygulanacak kremler, kaşıntıyı ya da ağrıyı gidermek için çeşitli ilaçlar kullanılır. Ama bu durumlara gerek kalmadığı sürece evdeki imkânlarla bu ısırıklar ile başa çıkabilirsiniz. Tarçın ve bal, limon ve sarımsak karışımlarını yara üzerine uygulayabilirsiniz. Bunlar dışında Aloe Vera ve sabun ile bölgeyi temizleyerek kaşıntı ve kızarıklığın önüne geçebilirsiniz. Bal ve tarçın karışımını macun kıvamına getirip ısırılmış bölgeye iki üç gün sürebilirsiniz. Özellikle balın nemlendirici etkisi cildi rahatlatacaktır. Limon suyunu ise yaralı bölgeye damlatıp daha sonra bölgeye ezilmiş sarımsağı sürebilirsiniz. Aloe Vera evde de yetişebilen bir bitkidir. Bu bitkinin dallarından birini kestiğinizde dalının içinde jel bir sıvı olduğunu göreceksiniz. Bu sıvıyı ise ısırılmış bölgeye sürüp 15 ila 20 dakika arasında bekletin. Ardından su ile bölgeyi yıkayın. Sabun ise bilindiği üzere dezenfektan etkisi olan bir üründür. Isırıkla karşılaştığınızı anladığınızda hemen bol sabunla bölgeyi yıkayıp durulayın. Bu maddeleri kullandığınız halde birkaç gün içinde şikayetleriniz geçmez ise hemen doktora başvurun.