Hastalık riskini en aza indirmek, hatta ortadan kaldırmak, planlı ve bilinçli bir şekilde beden ve ruh gelişimine bağlı. Sabah 10 dakika yoga ve meditasyon yapmak, en az yarım saat gün içinde tempolu yürümek, fırsat buldukça doğada zaman geçirmek, sebze ve meyve ağırlıklı beslenmek ve tüm bunları bir rutin haline getirmek atılacak en önemli adımlardan biri.
Büyük Arzuyu Belirlemek
Arzu ve korkuyu birbirine karıştırmamak gerek. Yani kanser olma korkusu yerine yaşama tutkuyla bağlı olduğunuz için sağlığınıza dikkat edin. Bunun için yılda en az bir kere yaşınızın gerektirdiği kontrolleri yapmayı ihmal etmeyin. Örneğin kan değerlerinizi ölçmek, mamografi yaptırmak, jinekoloji muayenesini aksatmamak ya da kronik hastalığınız varsa takipte olmak hayat kalitenizi artıracak, riskleri azaltacaktır.
Sağlıklı Bir Ortam Yaratmak
Bugün gerçekleştiremeseniz bile daha temiz hava ve daha yeşil bir alan için hayal kurmaya şimdiden başlayın. Bu gibi doğal ortalarda bulunma sıklığınızı artırın. Doğayla iç içe olmak, örneğin doğa sporları yapmak hedefleriniz arasında yer alsın.
Kimliğin Bir Parçası Haline Getirmek
Sağlık konusunda gösterdiği özeni kimliğinin bir parçası haline getiren insanlar vardır. Onlara özenmek yerine onlardan biri olmayı denemeliyiz. Bu kişilerin en önemli özelliği beslenme ve spor gibi konularda detaylara hâkim olmaları ve öğrenmeye her zaman devam etmeleri.
Klişeleri Göz Ardı Etmemek
Sağlıksız yiyecekleri satın almayı bırakın, daha fazla meyve ve sebze yiyin, günde 2 litre su için, bitkisel protein oranınızı artırın, şekerden uzak durun ve düzenli egzersiz yapın. Spora zaman ayıramıyorsanız yürüyün. O büyük planı oluşturmayı beklemenize gerek yok, yapmanız gerekenler temelde bunlar.
Uzman Desteği Almak
Kişiselleştirilmiş bir rejim için en azından başlangıç aşamasında bir uzmandan destek almanız sürecin çok daha hızlı ilerlemesini sağlayabilir. Çünkü bedeninizin durumunu ve neye ihtiyacı olduğunu bilmek yanlış adımlar atmanızı engeller.
Çevre ve Sağlık İlişkisi Kurmak
İklim kriziyle diyetimin ne ilgisi var diye düşünmemek gerek. Tarım alanlarının korunması, endüstriyel gıdalara olan ilginin azalması, dengeli ve etik beslenme gibi konular sağlıklı seçimler yapmamızı kolaylaştıran konular. Bu gibi konulara olan ilgi arttıkça, sağlıklı yaşam anlayışı her geçen gün sürdürülebilir bir biçimde gelişiyor.
Basit Stratejiler Geliştirmek
Badem sütü, yulaf ya da chia, kabak çekirdeği, keten tohumu ve cevizle hazırlanmış bir kahvaltı ile güne başlamak dünyanın en basit stratejisi olabilir. Yaban mersini, hurma, kayısı ya da muz bu harika kaseye eşlik edebilir. Öğlen ve akşam sebze ve tahıl zamanı! Bol tohumlu avokadolu salata, balık ve fırında patates de olur. Üzerine de antioksidan açısından zengin şekersiz bir rooibos çayı. Menüleriniz bu çerçevede şekillenebilir.