Daha iyi bir yaşam için 6 öneri başlığını okuduğunuzda aklınıza hemen karbonhidratı azaltmak, günde 5 kilometre koşmak geliyorsa harika, hiçbir problem yok, ama bu yazıda biraz daha fazlasını bulacaksınız. Sadece sağlıklı bir beden “iyi yaşam” için yeterli değil, beden ruh ve zihin bütünlük içinde iyi olmalı ki yaşam kaliteniz artsın.
1 Sağlıklı Beslenme
Bu hepimizin bildiği ama genelde uygulamadığı bir öneri. Sağlıklı beslenme olmadığında vücut yeteri kadar iyi çalışamayacağından başka yollarla neyi düzeltirsek düzeltelim etkisi azalacaktır. Altı delik kovaya su doldurmak gibi hayal edebilirsiniz. O yüzden önce kendimize ve sağlık gereksinimlerimize uygun olan beslenme biçimini bulmamız, mümkünse organik gıdalarla, sebze, lif ve protein ağırlıklı beslenerek, gerekli vitamin ve mineralleri yeterli oranda aldığımızdan emin olmamız gerekiyor.

2 İyi Uyku
Aynı şekilde uykunun önemini de yazmadan geçmek olmaz. Vücudun tüm bakım-onarım ve yenilenme işlerini gerçekleştirdiği uyku sürecini atlarsak veya kaliteli uyku almazsak hücrelerimiz olması gereken hızda yenilenemeyecektir. Bu da beyin fonksiyonlarının azalmasından erken yaşlanmaya kadar uzun vadede birçok sıkıntıya yol açacaktır. Ne yaparsanız yapın ama uykunuzu düzenlemenin bir yolunu mutlaka bulun. Netflix’e kapılıp “1 bölüm daha” derken 5 bölüm izleyip sabah 4’te yatıyor olabilirsiniz. Yapmayın. Eğer uyuma güçlüğü çekiyorsanız yatmadan 1 saat önce teknoloji ile ilginizi kesin, hiçbir ekrana bakmayın, kitap okuyun, alkol alımını azaltın ama mutlaka 7-9 saat arası uykunuzu aldığınızdan emin olun.
3 Zamanınızı Denetleyin
Gün içinde hiç farkında olmadığınız şeylere ne kadar zaman harcadığınızı fark ettiğinizde ve toplamda aslında ne kadar süreyi istemediğiniz şekilde boşa harcadığınızı gördüğünüzde siz de herkese bu öneride bulunacaksınız. Zamanınızı denetleyin. Mesela gün içinde ne kadar saat telefonda sohbet etmeye veya Instagram’da story’leri izlemeye harcadığınızı veya mobil oyunlarla ne kadar vakit geçirdiğinizi biliyor musunuz? Orada 10 dakika burada 20 dakika derken günde 2 saatimizi fark etmeden bunlara verebiliyoruz. Oysa günde 1 saat ayıramadığımız için spora gitmiyoruz bazen.
Her gün 5 dakika ayırıp o gün yaptığınız her şeyi hatırladığınız kadarıyla listeleyin ve bunu 1 hafta boyunca tekrarlayın. Sonra dönüp listenize bakın ve verimli bulmadığınız veya azaltmak istediklerinize yeni çözümler bulun. Eğlenmeyin veya sosyalleşmeyin demiyoruz ama süresini kontrol altında tutmak ve onun yerine size faydası dokunacak başka bir alışkanlığı hayatınıza alabilirsiniz demek istiyoruz.
4 Kararlı Olun
Bu konuda söylenecek çok fazla bir şey yok aslında. Kararlı olun, çok açık ve tam bir cümle. Ne yapmak istiyorsanız gerçekten istediğinizden emin olun ve kimsenin ne zamanınızı ne motivasyonunuzu etkilemesine izin vermeyin. Eğer meşgulseniz günlük sohbetleri kısa tutun, özellikle işyerinde… İnsanlar şikâyet etmeyi ya da dedikodu yapmayı seviyor olabilir ama siz dinlemek zorunda değilsiniz. Kaba olmanızı da söylemiyoruz elbette, bir süre sosyalleştikten sonra meşgul olduğunuzu uygun bir dille belirterek işinize geri dönebilirsiniz. Aynı şekilde çocuklarınız siz meşgulken sürekli bölmek isteyebilir, ama onlara uygun bir dille meşgul olduğunuzu ve biraz beklerlerse beraber zaman geçirebileceğinizi anlatabilirsiniz. Böylece hem onlar diğerlerinin zamanına saygılı olmayı öğrenirken, siz de işinizi huzurla bitirip çocuğunuzla çok daha kaliteli vakit geçirmeye dönebilirsiniz.

5 Sosyal Medya Kullanımını Kısıtlayın
Terapistlerden yaşam koçlarına kadar herkes sürekli bunu öneriyor ama denk gelmediyseniz bir de biz söylemiş olalım. Daha kaliteli bir yaşam için sosyal medya kullanımınızı kısıtlayın ve hatta gece belli bir saatten sonra teknoloji detoksuna girin. Hiçbir ekrana bakmayın, yatak odanızda elektronik alet bulundurmayın, sevdiklerinizle veya kendi kendinizle zaman geçirin. Uzun vadede hem bilişsel hem ruhsal sağlık için mutlaka göz önünde bulundurulması gereken bir sağlık önerisi olarak listenize alın.
6 Bol Bol Şükredin
Zihin ve bedenle ilgili önerilerde bulunduktan sonra ruhunuzu beslemek için de bir öneri ile listeyi tamamlayalım istedik. Hayatınızda olan her şey için bol bol şükredin. Minnet duygusu vücutta mutluluk ve pozitif duygulara sebep olacağı için birçok faydalı hormonun salgılanmasına yardımcı olan bir eylemdir. Dünyanın en uzun süreli mutluluk araştırmasında bilim insanlarının vardığı sonuçlardan biri de şükreden insanların çok daha kaliteli uzun ve mutlu yaşam sürdüğü yönünde olmuştur, hatta bu konuda epey açıklayıcı bir TED videosu da bulabilirsiniz. Hem ruha hem bedene iyi gelen bu egzersizi atlamayın ve her gün yatağa yattığınızda veya sabah kalktığınızda 5 dakika sahip olduklarınız için şükrederek güne başlayın.